Vacker utsikt

I söndags åkte jag slalom vid Lindvallen, och Gustavbacken. Jag åkte upp och hälsade på stora snögubben, och utsikten fån toppen av Gustavbacken är det verkligen inget fel på!
Igår så hämtade jag bilen på verkstan där den hade varit sen dagen i tisdags, så nu funkar den igen. Var också på allmän koll hos tandläkaren. Båda blev betydligt billigare än vad jag trodde det skulle bli, så det var bra.
Mamma sa att jag skulle köpa en trisslott, för att det var min turdag idag, eftersom jag fick allt så mycket billigare än vad vi både hade trott. Gjorde som hon sa, köpte en lott, vann 30 kr, så löste in den mot en ny, vann 30 kr på den med, och löste in den mot ytterligare en ny, och då vann jag 60 kr... det var lite kul.





Vasaloppet

I helgen var det Vasaloppet, och då var det återigen full fart här på fjällgården.
Karin och Kristoffer kom upp och hjälpte till den helgen, annars hade det inte gått. Och såklart var min mamma kvar hela veckan också och hjälpte till.
 
De flesta, alltså runt 100 stycken, kom hit lagom till middagen på fredag kvällen. Och några kom hit under lördagen.
 
På lördagsmorgonen var det dags för frukost, och jag och mamma hade hand om ett kök, och våran kock och Karin hade hand om det andra köket. Jag hade ansvaret att fylla alla termosar, vilket var ca 50 stycken, och mamma tog hand om resten. Det gick bra. Det hade varit bra om vi hade varit en till, men vi klarade oss ändå.
Det hade snöat hela natten och morgonen den dagen, så Kristoffer var tvungen att vara ute och skotta snö så man kunde ta sig fram, annars var det tänkt att han skulle vara i våra kök. Men som sagt, vi klarade oss ändå.
 
Lördags middagen var samma upplägg som frukosten, jag, mamma och Kristoffer hade hand om ett kök, och våran kock, vaktmästare och Karin hade hand om det andra. När det är över 100 personer som ska ha mat samtidigt, så krävs det att två stora kök är igång.
 
Och söndagsmorgonen var en speciell dag, då var det nämligen Vasaloppet.
För oss som jobbade här uppe så startade våran dag egentigen mitt i natten.
Klockan ringde 2.25, och då var det dags att gå upp och fixa frukost till alla vasaloppsåkare som hade beställt frukost till kl.3.30.
Det var inte alls så svårt att gå upp som jag trodde att det skulle vara faktiskt. Frukosten serverades i Sälsäterhuset till kl.5, sen var det dags att plocka undan allt igen.
Klockan 8 tog vi alla en liten fikapaus, och tittade på Vasaloppsstarten på tv.
Efter fika så började vi att, för det var vissa av husen som var tvungna att vara städade tills senare under dagen, då det skulle komma ny gäster hit.
Vid 11-tiden så var det lunchdags i form av pizza från Fjällbagarn, och för att se målgången på tv.
Mamma åkte hem strax efter 12, och då gick jag och la mig och sov ett par timmar, för då hade jag jobbat och varit igång sen halv tre på morgonen, så då började jag bli ganska trött.
Framåt kvällen gick jag en promenad och köpte bröd och en bulle på Fjällbagarn, som blev mitt kvällsfika för dagen.
 
Och från i måndags är det tillbaka till det normala igen här på jobbet... många gäster, men inte alls lika intensivt som det har varit nu två helger i rad.
 
Men om jag ska summera, så var Vasaloppsveckan en väldigt roligt vecka att jobba. Mycket att göra, men det var bara roligt! Och jag gör det gärna igen om jag får tillfälle!
 
Kort summering av Vasaloppet: Eftersom det hade kommit ganska mycket snö under natten, så var inte vasaloppsspåren de bästa och det var tungt före för de som åkte först, så ingen ville direkt upp och köra och försöka dra ifrån.
Så det resulterade i att det var över 25 stycken som kom in mot upploppet, och till slut vann norrmannen John Kristian Dahl. På damsidan låg Britta Johansson Norgren i täten från start ändå till upploppet. Hon och schweiziskan Seraina Boner kom in på upploppet samtidigt, men Britta blev störd på upploppet, och fick inget eget spår, så till slut vann Seraina Boner. Ingen svensk seger i år igen, men lika roligt att titta på det är det ändå.
 





Oscar Carl Olof

 
Den 2 mars välkomnade Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel deras andra barn.
 
Deras son föddes på Danderyds sjukhus i Solna, Stockholm, och han vägde 3655 gram och var 52 cm lång.
 
Den 3 mars hölls konselj på Kungliga slottet, där Kungen avslöjade vad han ska heta och vilka titlar han får.
 
Oscar Carl Olof, Tilltalsnamnet blir Oscar. Så heter Sveriges nya prins.
 
Carl är troligtvis efter hans morfar, Kung Carl XVI Gustaf.
Och Olof är troligtvis efter hans farfar Olle, och även Prins Daniel heter det i mellannamn.
 
Även Oscar är ett namn som funnits i Bernadottes släkten tidigare. Oscar I var kung av Sverige och Norge 1844-1859, och Oscar II var kung av Sverige 1872-1907, och kung av Norge 1872-1905.
 
Prins Oscar blir hertig av Skåne.
 
Hans titlar blir H.K.H. Prins Oscar Carl Olof, hertig av Skåne.
 
Storasyster är Prinsessan Estelle, 4 år.
 
Stort Grattis till hela familjen!
 





Öppet Spår

Nu är har Vasalopps veckan börjat här uppe i Sälen, och det är full fart nästan varje dag den här veckan.
 
I lördags kom alla åkare som skulle åka Öppet Spår på söndagen, och det var jobb från tidig morgon till sen kväll.
De började komma efter lunch, och sen kom det folk nästan hela tiden fram till middagen, och jag fick då massor att göra, eftersom det är jag som tar hand om, och välkomnar alla gäster som kommer hit. Men det var bara roligt!
Sen fick jag också hjälpa till lite vid middagen, och springa fram och tillbaka mellan husen. Eftersom det var över hundra personer här som skulle ha middag så krävdes det att vi hade två stora kök öppna, och då fick jag gå emellan och hjälpa till där jag behövdes för stunden.
Senare på kvällen, då var det dags för kvällsfika, som jag hade hand om, och då pratade jag också en del med människor som bodde här, och de var så nöjda med allting, och det är alltid så roligt att höra.
 
På söndagen var det frukost vid halv fem, men jag slapp gå upp tidigt, för jag fick städtjänst den dagen, då allt skulle städas innan nästa gäng med åkare kom som skulle åka Öppet Spår på måndagen. Och då slapp jag gå upp så tidigt, vilket var ganska skönt.
På kvällen var det middag och kvällsfika, men det var inte lika många som skulle ha det som på lördagen, så då hade vi bara ett kök öppet, och då blev det mindre att göra på en gång.
 
När alla hade åkt härifrån i måndags, då fick jag gå ut och städa igen, för då skulle hela Sälsäterhuset, det största huset vi har, och annexen städas på en dag, för då skulle en stor grupp komma på eftermiddagen, så då fick både jagm vaktmätaren och städerskan vara ute och städa.
Samtidigt hade gruppen beställt varor från Ica som kom på förmiddagen, som jag tog hand om, och det var 56 kassar, så det ett tag. Men vi hann med all städning, och det var det viktigaste den dagen.
 
Igår var jag ledig, så då hade jag och mamma en hel dag lediga tillsammans.
Först åkte vi till Handelsbanken i Lima och fixade en check så jag kan betala skatten i USA. Över en timme tog det, men det var det värt, för att få det gjort, och inte behöva tänka på det mer.
Sen åkte vi och fikade i Hjulslätts Gårdsbageri, som ligger en bit från Lima.
Efter en god fika med räkmacka och chokladbiskvi åkte vi vidare tillbaka till Sälen, och stannade till vid Stadium och centrumhuset.
En bra ledig dag!
 
Idag har jag jobbat igen men det har varit en ganska lugn jobbdag. Jag har skrivit lite fakturor och svarat på mail, och på eftermiddagen åkte jag och mamma och fikade i Tandådalens Fjällkyrka.