Jul i USA

Idag är alltså den 25 december, den dagen de firar jul här i USA.
 
Dagen började med skype med min familj och släktingar. Min kusin ville visa allt som hon hade fått i julklapp.
Blev även guidad genom huset och fick se deras julgran och lite annat.
Sen blev det julklappsutdelning på förmiddagen.
Jag fick många bra julklappar... Jag fick örhängen, handkrämer, mössa och halsduk, öronvärmare, dofttvål, anteckningsblock, dofttvål, duschtvål, chokladpraliner, presentkort på ansiktsbehandling, pengar, julgransprydnad - en fjäril där det står, Christmas in America, och mitt namn och år, och biljetter till en NHL-match!
Som sagt, mycket bra saker!
Presenterna jag gav dem var också väldigt uppskattat! Till min värdmammas föräldrar hade jag översatt svenska brev som min värdmammas mammas morfar hade skrivit till det som skulle bli hans fru, min värdmammas mammas mormor. Det var väldigt uppskattat, och betydde väldigt mycket, speciellt för min värdmammas mamma.
Min värdmamma fick en julskiva med Sara Evans, som hon hade önskat sig, och min värdpappa fick en träkavel, även en sak som han hade önskat sig. Han tycker om att vara i köket och laga mat, men äger ingen träkavel, så nu köpte jag en till honom. Han nämnde under Thanksgiving att han önskade att han hade en, så då köpte jag en till honom i julklapp. Och mitt lilla värdbarn fick en svensk bok som mamma hade köpt på IKEA till honom, och hon hade även stickat en tröja till honom i svenska färger, som hon skickade hit. Mycket uppskattat var det!
 
På kvällen blev det middag. Skinka, olika sorters gratänger, och gott bröd.
 
Har även förberett allt inför bussresan imorgon... Bussen som ska ta mig från SF till LA går kl.8.15, så det blir en tidig morgon imorgon.
 
En annorlunda, men bra jul ändå.





God Jul

Idag är det julafton hemma i Sverige... Hoppas ni alla har haft en bra dag, med god mat och julklappar.
 
Eftersom man firar jul i USA den 25 december, så blir det riktiga firandet för mig imorgon.
Men har ändå haft en bra dag.
 
På morgonen så pratade jag med dem hemma, så det var bra.
Detta fick jag av min familj i julklapp! :)
På förmiddagen så bakade jag och min värdmamma hallongrottor och kolasnittar. De gillade båda, men hallongrottorna var favoriten.
 
På eftermiddagen så var vi på gudstjänst. Det var en barnkör som sjöng i början, och prästen pratade om varför vi egentligen firar jul.
Det var ca 50-tal personer i kyrkan, och många barnfamiljer.
 
På kvällen blev det middag. God mat, och mycket skratt... Jag känner mer och mer att jag är en del i familjen. Inte bara med min värdfamilj i Fairfax, utan även med min värdmammas familj i Kalifornien. De behandlar mig verkligen som om jag vore en i familjen, och det känns väldigt bra.
 
Har ändå haft en bra julafton. Har inte riktigt känts som om det ha varit julafton idag... Och det känns väldigt konstigt att inte ha varit hemma med familjen, men det har känts okej ändå idag.
En annorlunda, men bra dag ändå.
 
Imorgon blir det amerikansk julfirande här. Får se hur det blir...





Kalifornien...

Jag är just nu i varma och soliga Kalifornien...
Och den femte delstaten jag besöker i USA hittills, om man räknar in Washington DC.
 
Resan hit började tidigt i söndags morse, taxin gick kl.7, så fick gå upp tidigt.
Flyget var en timme försenat, det fick inte lyfta förrän kl.11 istället för 10, på grund av dåligt väder i San Francisco.
Flygresan tog ca 5,5 timmar, och hela resan gick bra, utan några problem. Bebisen sov bara ca 15 minuter under hela resan, men han gnällde knappt något alls, så det gick bättre än förväntat.
Min värdmammas pappa hämtade oss vid flygplatsen, och sen åkte vi hem till deras hus, som ligger ca 1 timme utanför San Francisco.
Under bilresan åkte vi över Golden Gate Bridge, något som jag nu kan checka av på min bucketlist. Kommer att få se den mer under min bussresa och dagarna efter.
När vi kom fram till huset blev det middag, och sen tog vi det mest lugnt efter det långa flygresan.
 
Igår bakade min värdpappa och jag lussekatter.
Jag pratade även med mamma på eftermiddagen på facebook messanger.
De bad mig ta fram några speciella recept på kakor som vi brukar göra hemma i Sverige till julen, och lussekatter var det recept på i den svenska kokboken som han fick av mig när han fyllde år, så det ville de testa att baka.
Degen fick stå lite längre än planerat på grund av att middagen blev klar mitt i alltihop, så de blev inte lika saftiga som vanligt, men för att vara första gången han bakade dem så blev det helt okej ändå. Lite för lite saffran, men alla tyckte det var riktigt goda ändå, så det var bra. Alla är nästan redan uppätna...
Imorgon blir det mer bakning, då ska vi baka hallongrottor och kolasnittar.
Idag åkte vi ner till downtown. Och bebisen fick sin första hårklippning.
Mest som en symbolisk sak att göra, och att min värdmammas föräldrar fick vara med om en ny milstolpe i hans liv.
På kvällen pratade jag med pappa över facebook Messanger. Han jobbar natt, så när han kom hem var det julaftonsmorgon hemma i Sverige, så då passade jag på att ringa till honom.
Det är så varmt och soligt här, idag var det säkert ca 20-25 grader i solen, så har inte någon julkänsla direkt än.
Vi får se imorgon, då är det julafton...
Har precis avslutat ett samtal med mamma. Hon ringde, för hon visste att jag ändå var vaken. Så nu har jag pratat med båda mina föräldrar på julafton, vilket känns bra.





Snart semester...

I söndags var det avslutning med luciagruppen! Vilket var ganska tråkigt, för jag har haft det så roligt under dessa veckor med sångträning och sen alla luciatåg jag har varit med i.
I söndags var alltså sista luciatåget, och den här gången var vi vid en kyrka i Georgetown, Grace Episcopal Church.
Vi uppträdde på kyrktrappan, varför vi inte var inne i kyrkan vet jag inte, men det var bra ändå. Det var ett 50-talet människor som kom dit för att titta, så det var bra. Det var både barn som äldre, och när vi sjöng de engelska sångerna så sjöng de med så gott de kunde, vilket de har gjort under varje luciatåg. :)
Efter luciatåget så blev vi bjudna på middag vid restaurangen Old Glory. Jag år kattfisk, för första gången, efter lite övertalning av Sanne.
Sanne har jag lärt känna nu under luciatiden, och hon bor ca 30 minuter från mig, så det är inte alls så långt.
 
I måndags var en vanlig jobbdag.
På kvällen blev det paketinslagning av julklapparna som jag ska skicka hem till nära och kära. Lite sent kanske, men förhoppningsvis hinner de få paketeten i tid ändå.
Jag åkte till USPS i tron att de skulle vara billiga att skicka paket internationellt, för det trodde min värdmamma att de var. Men de var det inte! De är billiga att skicka paket, men endast inom USA, skicka internationellt skulle bli väldigt dyrt.
Idag fick jag julklapp hemifrån, denna gång av morfar&mormor. Tack snälla!
 
I tisdags var en vanlig jobbdag igen.
Efter jobbet blev det gymmet med PTn.
Sen åkte jag till mitt "vanliga" postkontor, dit jag går varje månad och skickar brev hem till morfar&mormor och farmor, och skickade julklapparna hem till Sverige.
 
I onsdags var en lite annorlunda dag.
Mina jobbtimmar var uppdelade under två pass, men det gjorde mig inget alls. Först 11.30-16.30, sen 18-22.
Jag började kl.11.30, så bara det gjorde dagen bättre. Sen jobbade jag till kl.16.30.
Sen ledig tid en stund, då skrev jag julkort.
Gick sen på mitt andra jobbpass kl.18 igen, då mina värdföräldrar skulle gå på julfest. Men bebisen går och lägger sig vid 18.15-tiden, så det blev inte så jättemycket jobb på kvällen direkt.
När jag lagt bebisen, så gjorde jag risgrynsgröt. För det är ingen riktig jul utan risgrynsgröt... Men i detta land har jag inte hittat något grötris som man vanligtvis har. Men läste på en annan blogg att man kan använda arborisris, så jag testade det.
Och det smakade i stort sett likadant. Och med socker och kanel, blev det riktigt gott!
 
I torsdags så började jag tidigare än vanligt, började redan kl.6.
Min värdpappa var på jobbresa torsdag-fredag, så då får jag börja när min värdmamma åker till jobbet.
Men väcker inte bebisen förrän kl.7, så första timmen behöver jag inte göra något alls.
Jag slutade kl.15, då barnvakten kom och löste av mig.
Efter jobbet åkte jag till Target och letade de sista julklapparna.
Efter det blev det gymmet med PTn.
Och på kvällen åkte jag till Tereza, och var där en stund.
Fick julklapp idag också, denna gången av min moster och hennes familj! Tack så mycket!
 
Igår var en liknande jobbdag som torsdagen.
Efter jobbet åkte jag till Fair Oaks Mall. Under min semestervecka så ska jag spendera många timmar i en buss, så jag ville ha en mp3-spelare att spela musik på, för att inte behöva använda min mobiltelefon.
Hittade en, och till ett ganska bra pris, så det var bra.
 
Idag var jag ledig, men tog ändå hand om bebisen ett tag, för att mina värdföräldrar skulle kunna packa och göra i ordning allt inför resan.
Eftersom jag inte behöver jobba något under tiden i Kalifornien, så tyckte jag att jag kunde ställa upp några timmar för dem idag, även fast jag hade jobbat mina 45 timmar denna vecka redan.
På kvällen blev det att packa, för imorgon bitti åker vi till Kalifornien! Kommer tillbaka den 3 januari.
Idag fick jag ett grönt paket hit, som jag längtat! I det var det julklappar till bebisen, och jag ville gärna få dem innan vi åker, men också julklappar till mig! Tack min underbara familj! Det som är inslaget öppnar jag inte förräns på julafton.
 
Kommer ha datorn med mig, så ska försöka uppdatera så mycket jag kan under resan...





Luciatåg

Denna vecka har det varit något varje kväll, därför har det inte blivit någon uppdatering här på bloggen, men här kommer den...
 
I måndags var en vanlig jobbdag igen.
På kvällen åkte jag till Fair Oaks Mall och handlade julklappar.
 
I tisdags var det lucia igen! Den här gången på svenska ambassaden, och det var Svenska Handelskammaren som hade sin julfest då. Och vi blev bjudna på lite mat efteråt.
Alltid lika roligt med luciatåg! Och vi fick återigen beröm att vi var så duktiga!
I onsdags var en vanlig jobbdag, med lekstunder, promenad, matning, och sovstunder...
På kvällen köpte jag de julklappar som jag inte hann med att göra i måndags, så nu är de flesta köpta.
Först blev det Target, sen Old Navy, och sen Fair Oaks Mall.
 
I torsdags var det lucia igen! Även denna dag på svenska ambassaden, och nu var det Ambassadörens party.
Och nu skulle vi vara finklädda, för efteråt skulle vi bli bjudna på julbord.
Och vilket julbord det var... och så mycket mat! Och gott var det! Äkta svensk julmat!
Det var lax, ägg, bröd, olika ostar, janssons frestelse, köttbullar, prinskorvar, rödbetssallad, julskinka, och annat...
Väldigt bra och trevlig kväll igen!
En artikel om oss och partyt i The Washington Post:
http://www.washingtonpost.com/blogs/reliable-source/wp/2014/12/12/party-diary-a-wintry-mix-at-the-swedish-embassy/?wpmm=AG0003419
Igår jobbade jag som vanligt... och sen på kvällen var det lucia igen!
Så då begav jag mig in till Washington igen för att träffa resten av luciagänget.
Även denna gången på ambassaden, och igår var det Försvarsmakten/Admiralens julfest.
Och finklädd skulle man vara igen, för efter luciatåget blev det julbord igen, och mingel med luciatjejerna och med gästerna som var där.
Väldigt trevlig kväll igen, och återigen var det många som började prata med oss, och sa att vi var så duktiga, och att de tyckte att det var så fint!
Idag är det Luciadagen!
Jag skippade Luciatåget idag, för idag åkte jag till IKEA istället.
Jag ville gärna köpa lite saker till julen, och idag var den dagen som passade bäst, så bestämde mig för att åka dit idag.
Åka till IKEA är lite som att åka hem till viss del, jag gick runt där med ett leende på läpparna, och jag gick och strosade runt i några timmar där. Lunch blev det på restaurangen, och såklart blev det köttbullar och potatismos. Och Daimtårta till efterrätt.
Med mig tillbaka fick jag ett duntäcke(har tröttnat att bara ha lakan och filtar, så köpte mig ett riktigt täcke), och klassiska svenska matvaror, som glögg, pepparkakor, lussekatter, julmust, och Paradisaskar.
Idag fick jag även första julklappen från Sverige, från en av mina närmsta vänner! Tack snälla!
 
Imorgon blir det Luciatåg igen... det sista, vilket känns lite tråkigt faktiskt.





Andra advent

I tisdags så jobbade jag som vanligt.
Efter jobbet blev det gymmet med PTn, och vilken träningsvärk jag fick efteråt. Men det känns ändå bra på ett sätt.
 
I onsdags träffade jag Tereza efter jobbet. Vi åkte till Fair Oaks Mall och började kolla lite efter julklappar.
Först blev det mat på Subway, sen shopping.
Om jag ska skicka hem några julklappar till nära och kära där hemma, så måste jag skicka dem snart.
 
I torsdags var en vanlig jobbdag igen.
På kvällen träffade jag Britt, och vi åkte och fikade på Starbucks.
 
I fredags var den bästa jobbdagen på ett tag, och bebisen hade sina bästa sovstunder på ett bra tag.
Oftast tar det ett tag innan han somnar när det är dags för sovstunder, men i fredags så somnade han bara efter en kort stund. Han somnade faktiskt i min famn när jag vaggade honom för sovstund... Då är det riktigt mysigt att vara au pair till en bebis!
Efter jobbet så åkte jag till Fair Oaks Mall, och kollade lite efter julklappar igen.
 
Igår var första luciadagen.
Den här gången var det på svenska ambassaden, och det var även julmarknad innan.
Det spöregnade hela dagen, så det hjälpte inte direkt med julkänslan. Vilket är noll just nu. Blir nog mer närmre jul.
Vi var ca 25 tjejer den här gången som lussade. För att vara första gången, så gick det riktigt bra!
Och det var fullt med folk på ambassaden.
Efter ambassaden så gick vi till Nick´s Restaurang, och lussade lite där, och vi fick även lite tilltug efteråt.  
 
Idag var det lucia igen!
Och idag var vi vid Augustana Lutheran Church i Washington DC, vilket även är Svenska Kyrkan i DC.
Vi var några färre idag, kanske runt 20, men det gick lika bra ändå!
Det var så fint, och speciellt! Och det är verkligen speciellt att få sjunga i ett luciatåg!
Efter var det kyrkkaffe, och vi fick många kommentarer att det var så fint, och att vi var så duktiga...
 





7 månader i USA

Idag är det sju månader sedan jag lämnade Sverige för att åka som au pair till USA.
Ännu en månad har nu gått...
Tycker november har gått ganska fort. Tycker inte det var längesedan jag firade ett halvår i USA, men det är redan en månad sedan.
Även om det går mot mörkare tider, så tycker jag dagarna har gått relativt snabbt.
 
November har varit en bra månad.
Jag har varit till Philadelphia, och Amish Country!
Jag har firat Veterans Day, med att se The Concert for Valor i DC!
Har varit på Luciaträning, för att vara med i ett svenska luciatåg i och runt Washngton DC. Det ser jag fram emot!
Och jag har firat Thanksgiving!
 
Hoppas bara att december kommer att gå lika snabbt som jag tycker att november gick...
20 dagar till San Francisco!
23 dagar till julafton!





Thanksgiving

I torsdags var det Thanksgiving här i USA, en dag då man ska tänka på allt man är tacksam för.
Tog det lugnt på förmiddagen, och gick även till Harris Teeter och kollade runt lite.
På eftermiddagen blev det middag, det som nästan verkar vara det man gör på Thanksgiving. Man är hos sina nära och kära, och äter mycket mat.
Min värdpappa och hans mamma hade fixat med maten under hela dagen, och till middag fanns det kalkon såklart, stuffing, körsbärskräm, någon slags corn pie, potatismos...
Och till efterrätt blev det äppelpaj och pumpapaj, med grädde.
Lite annorlunda mat var det, men gott. Mina favoriter var kalkon och stuffing, och efterrätten!
 
I fredags var det Black Friday, vilket är USAs största shoppingdag.
Jag åkte till Tyson´s Corner, för att kolla in rean, och för att se hur mycket folk det var. Det liknande lite mellandagsrean i Sverige.
Jag gick runt där i några timmar och kollade lite.
På uppdrag av min värdmamma så köpte jag saker till deras kyrka, och till deras Giving Tree som de har i kyrkan.
De är en julgran där man kan välja ut och köpa saker till familjer som kanske inte har så mycket pengar, och som önskar sig något speciellt. Jag köpte saker till en nio månaders bebis, treårig flicka, och till en sextonårig tjej.
Efter rean blev det gymmet.
Fick paket av mamma idag! Saker som jag ville ha hit, och lite annat... Sälentröja, lucialinne, glitter, saffran och dalahäst i glas. Tack så mycket!
I lördags blev det en brevskrivardag. Jag skrev klart breven till farmor och till morfar&mormor.
Åkte även till Pier1 som ligger vid gymmet, en butik som har lite allt möjligt. Allt från porslin och glas, till ljus och dekorationer. Köpte saker till min adventsljusstake.
Fick en chokladkalender av mina värdföräldrar idag. Min värdmamma sa; För att det är advent imorgon och för att det snart är jul, så köpte vi denna till dig.
Väldigt snällt tycker jag!
Igår så åkte jag med min värdfamilj till en Christmas Tree Farm, och valde ut gran till jul.
Det var trevligt, och klassiskt amerikanskt. Är glad att jag får följa med dem på speciella saker, och få uppleva så mycket av USA som jag kan.
Det var ca 15 grader och solsken, så kunde knappt tro att det var sista november.
Och idag tändes första ljuset i adventsljusstaken. De firar inte direkt advent här, så gjorde en adventsljusstake som nu står på köksbordet. Min värdmamma uppskattade det verkligen, och tyckte det var jättefint.
På kvällen var det sista luciaträningen, innan uppträdanden börjar nästan helg.