Orkanen Sandy

Orkanen Sandy som just nu närmar sig USA:s östkust, kommer att beröra upp till 80 miljoner människor...
 
Ni har säkert hört om orkanen Sandy som med stor kraft närmar sig USA:s östkust.
 
Orkanen Sandy orsakar redan skador, och värre kommer det bli när hon beräknas nå USA:s östkust vid halv tolv-tiden i kväll. Hundratusentals är utan ström, och översvämningar har redan drabbat flera stater.
 
Borgmästaren Michael Bloomberg beordrade under ett tv-sänt tal alla invånare i ”orkanzon A” att lämna sina hem före midnatt, svensk tid. Zonen består av några låglänta områden i centrala New York City, som Manhattan, Brooklyn och Long Island.
- Det här är en allvarlig och farlig storm. Jag kan inte nog betona att vi gör det här för er säkerhets skull, sa Bloomberg.
 
I ett tv-tal på eftermiddagen svensk tid talade New Yorks borgmästare Michael Bloomberg till dem som ännu inte lämnat evakueringszon A.
- Ger er i väg innan det blir för sent, sade Michael Bloomberg entydigt.
Han sade att staden inte i onödan vill riskera livet för räddningspersonal genom att skicka in dem i zon A för att hjälpa personer som ignorerat evakueringen.
- Jag har hört att ungdomar är ute och surfar vid stränderna. Visst, det är macho och så, men det vore roligt om ni fanns med oss i morgon också.
 
Klockan 12.45 lokal tid uttalade sig USA:s president Barack Obama om den annalkande orkanen. Han sa att stormen kan komma att få fatala konsekvenser och uppmanade alla att ta hand om vänner och grannar.
- Det här kommer att bli en stor storm. Det kommer att bli en svår storm.
- Just nu är vår första prioritet att rädda liv.
 
- Det är en stor och kraftfull storm, sade president Barack Obama i ett tv-sänt tal under kvällen svensk tid. Han fick tidigare i dag ställa in sin kampanjresa i Ohio och återvända till huvudstaden, men sade i sitt tal att presidentvalet får vänta. Högsta prioritet nu är att se till att människor får hjälp med det de behöver.
 
New York-området riskerar att råka värst ut med kraftigt höjt vattenstånd och hårda vindar. Vattnet skulle kunna stiga så högt som tre och en halv meter över det normala och de som tvingats lämna sina hem bor i låglänta områden.
 
Runt 50 miljoner människor berörs av ovädret, i de sju delstaterna som utfärdat beredskapstillstånd på USA:s östkust.
Hundratusentals människor, varav 375 000 på södra Manhattan i New York, har lämnat sina hem i kustsamhällen.
Tunnelbanor, järnvägar, flyg och bussar har ställts in i storstäderna New York, Philadelphia och Washington. Även skolor och arbetsplatser, bland dem FN, håller stängt, liksom New York-börsen, som även kommer vara stängd i morgon.
Skolorna är stängda i storstäder som Boston, Philadelphia, Washington D.C och Baltimore. Och 1,8 miljoner collegeungdomar berörs när flera universitet slår igen portarna av rädsla för Sandys effekter.
Två av tre viktiga tunnlar som leder till Manhattan har stängs som en säkerhetsåtgärd.
 
Och ”Frankenstorm” hotar inte bara kusterna, ovädret väntas beröra områden upp till 130 mil inåt landet, skriver AP. I Virginia, Kentucky och North Carolina kan det betyda över 60 centimeter snö.
 
I New Jersey förbereder man sig på kaos. Två av delstatens kärnkraftverk väntas stänga ner inför Sandys ankomst. I ett tv-sänt gick guvernören Chris Christie till hårt angrepp mot dem som inte följt hans order - att lämna sina hem.
- Nu är det ert ansvar att klara natten. Vi kommer inte att kunna hjälpa er innan i morgon bitti, sa Christie.
- Vi står inför en mycket farlig situaiton.
Stora delar av Atlantic City, New Jersey, uppges redan tidigt på kvällen, svensk tid, vara under vatten efter kraftiga översvämningar.
 
Klockan 22.00 svensk tid kom Nationella orkancentret med en ny rapport. Då befann sig Sandy 45 kilometer från Cape May, New Jersey, och 65 kilometer från Atlantic City. Orkancentret uppger att Sandy rör sig mot kusten med en hastighet på 150 kilometer i timmen.
Enligt CNN är 765 000 personer utan elektricitet redan vid 21-tiden på kvällen, svensk tid.
Stormen rör sig som förutspått mot New York, Washington, Baltimore och Philadelphia och därmed också i kollisonskurs med två andra vädersystem.
"Tidigt i kväll", lokal tid, väntas orkanen nå den amerikanska östkusten - och enligt Nationella orkancentret är det södra New Jersey som kommer att få ta den största smällen.
- Den här stormen är mycket intensiv och kommer utan tvivel att leda till flera dödsfall, säger Martin OMalley, guvernör i Maryland.
 
Att tropiska cykloner rör sig in över land på det vis som Sandy är på väg att göra är ganska ovanligt, enligt Johan Nilsson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
- Orkanen är på gränsen till att komma upp till kallare vatten men nu är den på väg in över land, det är lite ovanligt så här års.
 
Jag följer utvecklingen av orkanen Sandy...
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15685839.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15686255.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/aftonbladetlive/
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hundratusentals-utan-strom-av-sandy_7621968.svd





Lyckönskningar

 
Lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill från Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip och Eva Maria O'Neill.
 
Kungaparet
Vi är båda mycket glada och lyckliga idag. Vi har kommit att lära känna Christoper O'Neill som en mycket vänlig och varmhjärtad person och vi önskar dem båda all lycka i framtiden.
 
Kronprinsessparet
Vi gläder oss oerhört åt den fina nyheten och önskar Prinsessan Madeleine och Chris all lycka!
 
Prins Carl Philip
Jag är väldigt glad för min systers och Chris skull och önskar Chris välkommen i familjen.
 
Eva Maria O'Neill
As the mother of Christopher O'Neill I am delighted at the happy news. I look forward to welcoming Princess Madeleine, who I am very fond of, into our family. I wish them both all possible happiness.





Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill har förlovat sig

 
Torsdagen den 25 oktober 2012 tillkännagavs förlovningen mellan Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill.
 
Efter att H.M. Konungen givit sitt samtycke till att Prinsessan Madeleine ingår äktenskap med Herr Christopher O´Neill har H.M. Konungen i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.
 
Intervju med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill
Drottningholms slott 24 oktober 2012
 
Gratulerar till förlovningen! Hur känns det?
Prinsessan Madeleine: Vi är mycket glada och lyckliga. Det är en väldigt speciell dag för oss.
 
Hur gick det till när Christopher friade?
Prinsessan Madeleine: Det var i början av oktober. Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva.
 
Christopher, var du nervös? Hade du planerat det länge?
Jag hade funderat ett tag på att fria och ville vänta på det rätta tillfället. Men jag visste att det var Madeleine jag ville gifta mig med.
 
Var möttes ni första gången?
Prinsessan Madeleine: Vi träffades genom gemensamma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände.
 
Christopher, när förstod du att du ville fria till Prinsessan Madeleine?
Jag kände omedelbart något alldeles särskilt för Madeleine.
 
Vad var ditt första intryck av Christopher?
Prinsessan Madeleine: Jag uppskattar Chris för hans värme och humor. Han har ett väldigt stort hjärta och han lyckas alltid att få alla i sin omgivning att må bra. Han är en otrolig omtänksam och generös person.
 
Christopher, har du talat med Kungen om att få gifta dig med Prinsessan?
Det stämmer att jag har talat med Kungen och berättat att jag vill gifta mig med Prinsessan Madeleine.
 
Hur var Kungens reaktion?
Christopher O'Neill: Kungen och Drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag.
 
Christopher, talar du någon svenska?
Jag kan säga några ord och går och lär mig mer svenska.
 
Kan Prinsessan berätta något om Christophers familj?
Jag uppskattar Chris familj väldigt mycket. De har alltid varit väldigt snälla mot mig och välkomnade mig med öppna armar. Chris har en underbar familj!
 
Kan du säga något om Prinsessans familj? Hur var det första mötet?
Christopher O'Neill: Jag har kommit att lära känna den svenska kungafamiljen väl. Jag har blivit mycket väl mottagen och kände mig från första stund mycket välkommen. De är alla vänliga och vi har mycket trevligt när vi ses allihop.
 
Hur ser ni på en framtida familjebildning?
Prinsessan Madeleine: Självklart ser vi fram emot att få gifta oss och med tiden bilda en egen familj. 
 
Var kommer ni att bo framöver?
Prinsessan Madeleine: Just nu kommer vi fortsätta att bo i New York på grund av bådas arbeten. Men det utesluter inte möjligheten att vi flyttar till Sverige i framtiden.
 
Christopher, vad vet du om Sverige?
Sverige är ett fantastiskt land. Det är så vackert här och vänliga människor. Jag har mest besökt Stockholm och Öland. Jag hoppas få möjlighet att besöka Sverige lite oftare nu.
 
En sista fråga; när kommer bröllopet att äga rum?
Prinsessan Madeleine: Vi får återkomma med detaljer om bröllopet. Men det kommer äga rum i Sverige under sommaren 2013.
 
http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2012oktoberdecember/
prinsessanmadeleineochherrchristopheroneillforlovade.5.292a62ce13848168ac52a4e.html





Fråga & Svar

Jag fick en fråga för några dagar sedan från Tess, och tänkte svara på den här...
 
Jag tyckte det var en väldigt bra fråga, så jag tänkte svara på den här, istället för att bara svara på kommentaren. Ni får läsa mer om mina tankar jag har haft, och mina tankar jag har nu.
 
Hej
har följt din blogg ett tag nu och jag själv har varit med i matchningen 6 eller 7 månader och har pausat den nu eftersom det känns som att ingen vill ha mig men nu undrar jag hur du håller humöret uppe och orkar? :-)
 
Svar: Hur jag orkar... Jag har haft många tankar om det, speciellt när inte några matcningar hörde av sig.
Det var ett tag under matchningsprocessen som det kändes ganska trögt. Jag fick väldigt många matchningar, men ingen hörde av sig. Jag blev glad när jag fick en ny matchning, men det kändes ganska hopplöst ett tag, för det kändes som om ingen i alla fall skulle höra sig.
Men, tankar på att jag skulle ge upp det här, det fanns aldrig! Jag skulle fortsätta! Hoppet att även jag skulle hitta min värdfamilj fanns alltid kvar. Det har aldrig försvunnit.
Sen i somras så fick jag en ny referens, och jag blev infant qualified, då hörde fler familjer av sig. Och det kändes som att jag hade fått en större chans att hitta en värdfamilj.
Nu i september, så hade det gått ett år sen jag gick in matchningsprocessen första gången. Och då fick jag två val, antingen kunde jag välja att sluta, eller så kunde jag välja att göra en helt ny ansökan. Och det fanns ingen tvekan, jag skulle fortsätta kämpa! Jag är inte redo att ge upp det här än.
Det här har varit en dröm sen många år tillbaka, och jag tänker hålla fast vid den så länge jag kan. Och jag hoppas att den ska slå in snart.
Under den här tiden så har jag fått väldigt bra stöd från Stockholmskontoret, och det är jag väldigt tacksam för.
Just nu får jag väldigt mycket hjälp från Caroline, som är rekryteringsledare i Uppsala, att jag ska få en så bra ansökan som möjligt.
Jag är så glad för den hjälp som jag har fått hittills. Och även fast det har tagit mycket längre än vad jag har tänkt att hitta en värdfamilj, så är jag i alla fall glad att jag valde att anmäla mig hos CC.
 
Tess, vilka har du varit anmälda hos? SI, STS eller CC?
Om du väljer att starta igen, får du göra en helt ny ansökan då eller får du fortsätta där du slutade?
Om du väljer att fortsätta, så hjälper jag dig gärna. Jag svarar gärna på frågor och kommentarer om du har några fler tankar och funderingar.
Lägg tll mig på facebook om du vill, eller om du vill ha min mailadress, så säg till.





Update

Förlåt att jag har inte skrivit på ett tag...
 
Men jag håller på att fylla i min nya ansökan hos CC. Jag försöker att göra den så bra som möjligt.
 
Jag var på infomöte idag. Och hade även min intervju idag, som man måste göra för att bli antagen till programmet.
Jag pratade med Caroline, som är rekryteringsledare i Uppsala. Jag har pratat med henne på telefon tidigare och fått bra feedback på min ansökan. Så hon verkar superbra. Hon vill verkligen att jag ska få komma iväg den här gången, så hon sa att hon kommer att granska min ansökan hårt nu, just för att den ska bli så bra som möjligt. Det är jag bara glad för, för jag vill ju få en så bra ansökan som möjligt.
 
Jag har fått in barnferensen från förskolan som jag praktiserade på i våras. Det är 500 timmar, och 300 timmar av dem är med barn under 2 år. Så jag är väldigt glad att hon ville vara referens igen till mig.
 
Jag är nästan klar med ansökan, ska bara lägga till några fler bilder och kanske någon till referens. Och sen så ska Caroline granska ansökan igen. Jag hoppas att jag blir klar med ansökan och att jag kan skicka in den nästa vecka.