Prinsessparets vigsel i Slottskyrkan

 
Lördagen den 8 juni gifte sig Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm.
 
Bruden sade ”ja” och brudgummen ”I will”. Lillasystern i kungafamiljen fick sin amerikanske man och efteråt hyllades prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Men i kyrkan stal prinsessan Estelle en del av rampljuset.
 
Prinsessan Madeleine fördes fram till altaret av kungen till tonerna av Gotländsk brudmarsch, som bland annat framfördes av musikklasser från Adolf Fredrik. Där framme väntade Christopher O'Neill, märkbart rörd med tårar i ögonen. Brudens klänning var designad av italienska modeskaparen Valentino Garavani och ett fyra meter långt släp föll från diademet, prytt med kvistar av apelsinblommor.
 
Brudklänningen är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets. Den övre delen av livet på brudklänningen är i spets med en djup ryggringning. Midjan är betonad och från midjan öppnar sig vertikala små veck över den vida kjolen som avslutas med det fyra meter långa släpet
 
Brudnäbbar vid vigseln var Lillie von Horn, tvillingsystrarna Annais och Chloe Sommerlath, Louis och Chiara Abensperg und Traun samt Jasper D'Abo.
 
Christopher O´Neills best man var Cedric Notz.
 
Kronprinsessan Victoria och Chris ena syster Natascha läste en del bibeltexter i kyrkan.
 
Brudparet gav varandra sina löften på engelska respektive svenska. Sedan kysste O'Neill prinsessan på kinden och prästen förklarade dem man och hustru.
 
Under vigseln sjöng Marie Fredriksson Ännu Doftar Kärlek och Peter Jöback sjöng The First Time Ever I Saw Your Face.
 
Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen ledde vigselakten - både på svenska och engelska.
 
Efter vigseln tågade paret glada och leende ut ur kyrkan, till tonerna av Brudmarsch från Delsbo, vilket är passande, eftersom prinsessan är hertiginna av Gästrikland och Hälsingland.
 
Vigseln tog knappt en timme, men många gäster var där långt i förväg. Kungligheter, politiker, släkt och vänner från hela världen viftade i kapp med vigselprogrammen för att svalka sig i den kvava kyrkan.
 
Utanför kyrkan kysstes paret och kanoner sköt 21 stycken salutskott. Brudparet vinkade och prinsessan Estelle kastade slängkyssar, samtidigt som människor hurrade och viftade med svenska flaggor.
 
Till högljutt jubel steg brudparet ut framför Slottet efter vigseln där tusentals människor stod och väntade i sommarvärmen. Ännu lite fler hurrarop kom när de två kysstes, för första gången som äkta par.
 
När prinsessan Estelle kom till kyrkan i sin mammas famn sken gästerna upp. Hon satt för det mesta tyst på en egen stol, men småpratade för sig själv - till de övriga gästernas förtjusning - när mamma Victoria läste en bön. Utanför kyrkan kastade den lilla slängkyssar mot folk som hade samlats.
 
Bland de utländska kungliga gästerna syntes bland andra de norska och danska kronprinsparen, japanska prinsessan Takamado, prinsessan Charlene av Monaco och prins Edward från Storbritannien.
 
Efter vigseln och fotografering så åkte Prinsessparet Kortege från Kungliga slottet längs Yttre borggården, Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Strömgatan, Norrbro, Slottskajen, Myntgatan och Wrangelska backen till Evert Taubes terrass på Riddarholmen.
 
I blåa SL-bussar, skyltade med "Royal Wedding", fördes sedan bröllopsgästerna till den båt som ska föra gästerna från Riddarholmen till middag och fest på Drottningholms slott.
 
Från Evert Taubes terrass på Riddarholmen färdades brudparet, och de inbjudna gästerna, med båt till Drottningholms slott för middag. 
 
Brudparet kom på kvällen till Drottningholms slott med båt.
 
Båten som förde paret till slottet, S/S Stockholm, följdes av många fritidsbåtar. Vid framkomsten till slottet stod nyfikna svenskar och turister.
 
- Hej, vinkade prinsessan Madeleine till de övriga gästerna som samlats på trappan.
 
I slottet väntade fest och bröllopsmiddag, som Operakällarens Stefano Catenacci ansvarar för. Bland rätterna märktes Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche, smörbakad laxöring med kokt vit sparris, helstekt kalvfilé från Holmbergs gård med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås, "Pavlova" med italiensk maräng, smultronsorbet och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron.
 
Båten som förde paret till slottet, S/S ”Stockholm”, följdes av många fritidsbåtar. Vid framkomsten till slottet stod nyfikna svenskar och turister.
 
http://www.kungahuset.se/
http://www.dn.se/sthlm/rord-brudgum-fick-sin-prinsessa/





Vad heter du?:
Kom ihåg mig?
E-mailadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Skriv din kommentar här: